Kukorica vetés sávművelésben

Csehországban, Zema Markvarticében, Jičín közelében kb. 400 m tengerszint feletti magasságban, középkötött talajon, átlagos csapadékviszonyokkal rendelkező területen, sávművelésben történhetett meg a kukorica vetése a Farmet új fejlesztéseinek köszönhetően.

Csehországban, Zema Markvarticében, Jičín közelében kb. 400 m tengerszint feletti magasságban, középkötött talajon, átlagos csapadékviszonyokkal rendelkező területen, sávművelésben történhetett meg a kukorica vetése a Farmet új fejlesztéseinek köszönhetően. A technológiában alkalmazott Farmet munkagépek a következőek voltak: Strip-Till sávművelő kultivátor, Monsun MF front tartály, IMPACT 8 PS szemenkénti vetőgép.

Zöldtakarmánynak vetett rozs elővetemény után, amely nagy termésmennyiséget hozott és nagyon fejlett gyökérzettel rendelkezett, vetették el a kukoricát.

A rozs betakarítását követően 8 soros, 75 cm-es sortávolságú Strip-Till sávművelő kultivátorral történt meg a talajművelés. A fejlett gyökérzet miatt a Strip-Till keskeny, agresszív kapákkal volt felszerelve, amelyek mintegy 17 cm szélességű sávokban művelték meg a talajt. A művelési mélység 20 cm volt. A vontató traktor front hidraulikájára egy Farmet Monsun MF front tartály került, amely műtrágyatartályként funkcionált. A kijuttatott műtrágya Amofos + karbamid volt 150 kg/ha dózisban. A műtrágya kijuttatása két különböző mélységbe 12 és 18 cm-re történt. Az erőgép 240 LE-s volt, így soronként 30 LE-t számolhattunk.

A sávművelés és a vetés is automata kormányzással, RTK navigációval történt, ez garantálta, hogy a vetés és maglehelyezés pontosan a megművelt sávok közepén történjen. Ez a technológia kiemelkedő hatékonysággal bír az erózió ellen, ugyanakkor rendkívül jó csapadék befogadó képességet garantál. A nedves talajfelszín a művelt sávokban hamar száradt, így gyorsan ideális állapotba került a jó minőségben elvégzett vetéshez.

A lazított sávok biztosítják a jó csapadékbefogadó képességet, ami a csírázáshoz és kezdeti növekedéshez elengedhetetlen, a műveletlen sávok pedig talajvédelmi funkciót töltenek be. A műveletlen sávokban meglévő növényzet kelés előtt vegyszeresen kezelhető.

A következő művelet a kukorica vetése volt, amelyet Farmet IMPACT 8 PS szemenkénti vetőgéppel végeztek, 6 cm mélységben és 95.000 szem/ha vetőmagmennyiséggel. Az IMPACT vetőgép nagy előnye a traktorfülkéből állítható csoroszlyanyomás, amelynek maximális értéke 300 kg/csoroszlya lehet. A nagy csoroszlyanyomás biztosítja az egyenletes maglehelyezést és vetési mélységet.

A vetési funkciók vezérlését és ellenőrzését ISOBUS-os Müller monitor biztosítja.  A precíz vezérlőegységnek köszönhetően a kezelő folyamatosan a talajkörülmények által lehetővé tett legmagasabb sebességgel haladhat. A vetéssel egyidejűleg 150 kg/ha dózisban került kijuttatásra Amofos+karbamid műtrágya, a vetésmélység alá. Az IMPACT 8 üzemeltetéséhez minimálisan 140 LE-s traktor szükséges.

A sávműveléses technológia a széles sortávú kultúrák esetében megoldást jelenthet a vízhiányos talajok művelésére, ugyanakkor javítja a talajok vízbefogadó képességét. Lejtős területeken az erózió elleni hatékonyságát kell kiemelni.

Kérdése van? – Lépjen velünk kapcsolatba!