Farmet Fantom PRO sekélykultivátor – minimális talajbolygatás, széleskörű alkalmazhatóság

A természeti erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás egyre hangsúlyosabb szerepet kap a mezőgazdasági termelés során.

A talaj termőrétegének megőrzése, minőségének javítása az utóbbi időben fokozottan előtérbe került. A talajművelés eszközrendszerének megválasztásánál a talajszerkezetet károsító, jelentős talajbolygatással járó, a talajnedvességet meg nem őrző, energiaintenzív művelőeszközök fokozatos háttérbe szorítása tapasztalható. A mezőgazdasági gépgyártók a megváltozott talajművelési igényeknek megfelelő gépeket, eszközöket fejlesztenek, ki előbbre, ki hátrébb tart ebben a folyamatban, de a változás már érzékelhető.

A csehországi Farmet gyár rendkívül kiterjedt szántóföldi kultivátor palettájában a középmély művelésre – max. 35 cm-ig – alkalmazható, a hagyományos, forgatásos alapművelés alternatívájaként szolgáló eszközök (Duolent, Triolent, Triton, Terrix) mellett megjelentek a szántóföldi sekélykultivátorok. Ezen eszközök közös jellemzője a sokoldalú felhasználhatóság. Legyen szó tarlóhántásról, tarlóápolásról, mechanikai gyomszabályozásról, zöldtrágya bedolgozásról, magágykészítésről, alapművelés elmunkálásról, egy eszközben, a jelen cikkben bemutatásra kerülő Farmet Fantom PRO sekélykultivátorban, megtalálhatjuk a megfelelő megoldást. A Fantom PRO a hagyományos szántóföldi kultivátorokhoz, vagy rövidtárcsákhoz képest sekélyebben is hatékonyan alkalmazható, segítve a talajnedvesség megőrzését, csökkentve az üzemanyag-felhasználást és károsanyag-kibocsájtást.

A Fantom PRO-t félig függesztett kivitelben, ötféle méretben gyártja a Farmet – 650, 800, 850, 1050 és 1250 cm munkaszélességben. Vonóerő szükségletét tekintve 270-675 LE-s erőgépekhez készül méretben megfelelő változat. Valamennyi típus hidraulikusan felcsukható vázzal rendelkezik. A Fantom PRO kompakt szállítási méreteket tudhat magáénak: még a 12,5 m-es zászlóshajó méretei sem haladják meg a 3 m-es szállítási szélességet és 4 m-es szállítási magasságot. Az összecsukás és szétnyitás automatikusan történik, a kezelőnek mindössze elindítania szükséges a folyamatot. A gép teljes hossza 9,9-10,4 m között van munkaszélességtől függően, tömege a Fantom 650 esetében mintegy 8.300 kg, a Fantom 1250 esetén 13.800 kg, függően a választott lezáró hengertől és egyéb opcióktól. A munkagépet Kat 3, vagy Kat 4-es függesztő tengellyel, 50, vagy 70 mm átmérőjű vonószemmel, vagy K80 golyófejes vonóval csatlakoztathatjuk a traktorhoz. A hosszú vonórúd nagy alákormányzási szöget tesz lehetővé, az integrált szállítótengely csökkenti a fordulókör sugarát és megkönnyíti a táblavégi fordulást. A munka közben úszó helyzetű vonórúd tökéletes talajkövetést eredményez. Ugyanezt a célt szolgálja, hogy a legkisebb munkaszélesség esetén is 6 keréken nyugszik a gép súlya munka közben és a támkerekek tökéletes mélységvezetést biztosítanak.

A Fantom PRO sekélykultivátor front részére talajegyengetésre, vagy a növényi maradványok aprítására szolgáló eszközök függeszthetők. Lehetőség van hidraulikusan állítható Flexi-Board simítót, vagy Flexi-Cut aprítóhengert rendelni a gépre. Míg az előbbi inkább a hagyományos forgatásos technológiákban hasznos opció, az utóbbi választása a forgatás nélküli művelési rendszerek esetén célravezető.

A gép fő munkavégző elemei az öt sorban elhelyezett kapák, amelyeket 310 kg kioldási erejű, karbantartásmentes rugós biztosítással látott el a gyártó. Ez amellett, hogy garantálja a folyamatos munkavégzést, kellő erővel rendelkezik ahhoz, hogy a gép pontosan tartsa a beállított munkamélységet. Valamennyi kapa extrém kopásállóságú vidia betétes orrkésekkel szerelt. Négyféle kapa szerelhető a gépre, amelyek gyorscserélős rendszerrel vannak a kapaszárakra rögzítve.

A lúdtalp alakú kapákkal már 4 cm mélységtől teljes átfedésben dolgozhatunk a 19 cm-es kapaosztással szerelt géppel. Így érhető el a talajszelvény átvágása, a teljes felületű gyomirtás, a kapillaritás megszüntetése, megőrizve a talajban megtalálható nedvességet, a kihullott gyom- és a haszonnövény magokat gyors csírázásra késztetve, amelyek kelés után mechanikusan eredményesen elpusztíthatók. A Fantom PRO 65,5 cm-es gerendelymagassága, a kapasorok 80 cm-es távolsága és az ötgerendelyes, hosszú kialakítás megfelelő átömlő keresztmetszetet biztosít a gépnek, még jelentősebb mennyiségű növényi maradvány esetén is. A kapasorok munkamélysége hidraulikusan, menet közben állítható, fokozva a kezelő kényelmét, illetve lehetőséget adva heterogén talajviszonyok esetén a gyors beavatkozásra. A Fantom PRO maximális munkamélysége 15 cm.

A kapasorok mögött található egyengető tárcsasor feladata a növényi maradványok elterítése és az egyenletes talajfelszín kialakítása.  

A gép hátsó részére gyorskapcsolós rendszerrel csatlakoztatható a lezáró egység. Hatféle lezáró hengerből, illetve kétféle simító/egyengető pálcasor, vagy egyengető pálcasor/henger kombinációból választható ki a vevő igényeinek megfelelő eszköz. A lezáró hengerek – melyeknek talajnyomása hidraulikusan állítható a traktor fülkéjéből – feladata a végleges felszín-alakítás, a visszatömörítés, a rögtörés, és a talajnedvesség-megőrzés. Fontos megemlíteni, hogy a Fantom PRO esetén a mélységtartásban a hengersor nem vesz részt. Ennek következtében a hátsó henger el is távolítható és őszi alapművelés, vagy koratavaszi munka során henger nélkül is üzemeltethető a gép. Ez a kialakítás teszi igazán sokoldalúan használható eszközzé a Fantom PRO-t, amelyet mind tavaszi, mind nyári, mind őszi munkaműveletek során – tehát szinte egész éven át – hatékonyan használhatunk.

Mint a Farmet többi gépénél, a Fantom PRO sekélykultivátor esetében is alkalmazásra kerül az eXtra STEEL line technológia, amely a terhelésnek kitett pontokon, állító mechanizmusoknál extrém szilárdságú anyagok használatát jelenti. Ennek következtében a gépek tömege csökkenthető, hasznos élettartamuk megnő. A gyártó törekedett a minimális számú karbantartási-, kenési pont kialakítására, így a gépen található valamennyi henger-, illetve egyengetőtárcsa-csapágy, valamint a kapák rugós biztosítása sem igényel karbantartást. A Farmet gyár a Fantom PRO esetében is két év garanciát biztosít.

Dr. Szabados Tamás
kereskedelmi igazgató
ANDEST-2005 Kft.
www.farmethungary.com

Kérdése van? – Lépjen velünk kapcsolatba!