Farmet Digger – több, mint lazító

A lazítás jelentősége, alapművelésként történő alkalmazása egyre fontosabbá válik, miközben a szántás részarányának csökkentését egyre hangosabban szorgalmazzák.

Jelen írásnak nem célja az állásfoglalás a szántásos, vagy szántás nélküli talajművelés között, ugyanakkor arra rá kívánunk mutatni, hogy a lazítók használata számos esetben lehet alternatívája az ekének. A Farmet Digger lazítókkal végzett munka esetén a szántáshoz képest kisebb vonóerő igénnyel, üzemanyag felhasználással és talajnedvesség-veszteséggel, ugyanakkor nagyobb területteljesítménnyel és könnyebben elmunkálható talajfelszínnel számolhatunk.

A Farmet Digger lazítók a konkurensekkel összehasonlítva kiváló egyengető képességükkel és a növényi maradványok nagyfokú bekeverésével tűnnek ki, nem utolsó sorban pedig lehetőség nyílik olyan kiegészítők használatára, amelyekkel a műveléssel egyidejűleg a talaj tápanyagokkal történő feltöltését is elvégezhetjük. A Digger munkája során a tömörödött altalajt átlevegőzteti, lazítás közben a termőrétegbe keveri a tarlómaradványokat, aprítja a rögöket és közben sima felületet hagy maga után. A talaj magágykészítésre, vagy mulcsvetőgéppel történő vetésre alkalmas állapotba kerül. A kapák geometriájának köszönhetően relatív alacsony a vonóerő igény és akár 12 km/h-s munkasebesség is elérhető a géppel.

A Farmet Digger lazítók 5-7-9 késes kivitelben, 3-4 m-es munkaszélességben, merev vázzal kerülnek gyártásba, a gépekből függesztett és félig függesztett változatok is rendelhetőek. A lazító kapák két sorban kerülnek elhelyezésre, szakítólemezes, vagy hidraulikus biztosítással szereltek. A kétsoros kapaelrendezés stabillá teszi a gépet, támkerék nélkül is egyenletes mélységtartással dolgozik. Amennyiben a vontató erőgép teljesítménye nem elegendő a lazító üzemeltetéséhez (pl. az erősen tömörödött táblavégeken), a hidraulikus változatoknál az egyik kapasor (akár az első, akár a hátsó) hidraulikusan kiemelhető, így csökkentve a vonóerő-igényt. A szakítólemezes biztosítás esetében a kapák kiemelésére mechanikusan van lehetőség.

A kapák gyorscserélős rendszerűek, az egyes típusok közötti váltás így gyorsan kivitelezhető. Négyféle kapa közül választhatnak a felhasználók, amelyek 50, 55, vagy 75 mm szélesek és vastagságukban, illetve kopásállóságukban különböznek egymástól.

Az alap kapakészlet is vidia betétes orrkéssel rendelkezik, de lehetőség van az extrém kopásállósággal rendelkező, gyakorlatilag a teljes kopófelületén vidia lapkákkal borított SLIM 75 MULTICARBIDE PRO kapák használatára is. A kapák oldalkésekkel szereltek, amelyek magassága többféle pozícióba állítható.

Ezek szerepe a bekeverésben mutatkozik meg. Az oldalkések alatt található talajszelvényt a gép intenzíven lazítja, az oldalkések fölötti szelvényben pedig erőteljes keverést tapasztalunk. Ez a kialakítás eredményezi, hogy a lazítást úgy tudjuk elvégezni, hogy az alsóbb, biológiailag inaktív talajréteget nem keverjük össze a felső, biológiailag aktív talajszelvénnyel. A növényi maradványok megfelelő bekeverését is ez a kialakítás garantálja. A kapaszárak elülső részén háromszög alakú vágóéleket találunk, amelyek mérséklik a rögképződést. A föld oldalirányú kiszórását oldalsó terelőlemezek akadályozzák meg.

A kapasorok mögött – a lazítók között egyedülálló módon – tárcsasort találunk, amelynek feladata a rögrendezés, a talajfelszín egyengetése, a növényi maradványok egyenletes elterítése. Az egyengető tárcsasor magassága fokozatmentesen állítható csavarorsóval, opcióként hidraulikusan.

A tárcsasort dupla tüskés lezáró henger követi, amely gondoskodik a rögtörésről és a művelt terület visszatömörítéséről. Az első és hátsó henger pozíciója egymáshoz képest csavarorsóval beállítható, így a hengerek talajnyomását is állíthatjuk. Amennyiben rendkívül intenzív rögtörésre és visszatömörítésre van szükség, a Digger egysoros SDR tárcsás hengerrel is szerelhető.

A Digger munkamélysége alapfelszereltségként hidraulikusan állítható, a maximális – gyártó által ajánlott – művelési mélység 50 cm, amely bőven elegendő az esetlegesen a talajban meglévő tömörödött talajrétegek (tárcsatalp, eketalp) átszakítására.

A félig függesztett kialakítás esetén kat. 3-as, vagy 4-es függesztő tengellyel, 50 mm átm. vonószemmel, vagy K80 vonógolyós kapcsolással és vonórúddal kapcsoljuk össze a lazítót az erőgéppel. További különbség a függesztett változathoz képest, hogy a hátsó dupla tüskés lezáró henger mögött még egy hengersor található. Ez utóbbi egy gumikerekes henger, amely a további tömörítés és rögtörés mellett a gép szállításában is részt vesz.

A Digger lazítókat lehetőség van műtrágya kijuttató egységgel felszerelni. A műtrágyatartály rögzítése többféle módon lehetséges: a Digger Fert+ Compact változat esetén a 2.000 literes tartályt a Digger tetejére szerelik, a Digger Fert+ változat esetén a vontató erőgép front hidraulikájára kapcsolható az 1.700 literes Monsun MF front tartály.

A kijuttatható mennyiség 70-300 kg/ha között változtatható. A műtrágya csövek a kapaszárak mögött kerülnek elvezetésre és a Digger egyidejűleg két különböző mélységbe képes kijuttatni a szilárd műtrágyát. További lehetőség a tápanyag utánpótlásra, ha a Digger lazítót a Falcon HW nehéz eszközhordozó kocsival kapcsoljuk össze. Ez utóbbi 5.000 literes tartállyal rendelkezik, a műtrágya adagolást hidraulikusan hajtott, rozsdamentes acélból készült csigák végzik, a haladási sebességnek megfelelően. A műtrágya továbbítása pneumatikusan történik a kapák mögött elvezetésre kerülő csövekbe. A Falcon HW eszközhordozó mérlegrendszerrel is felszerelhető, így a kijuttatott műtrágya mennyisége folyamatosan ellenőrizhető.

A gyártó a Digger lazítók tervezésénél is törekedett arra, hogy a gépek kialakítása kezelőbarát legyen és a lehető legkevesebb karbantartási igényt támassza az üzemeltetés során. Ennek megfelelően a munkavégzéshez szükséges fontos beállítások hidraulikusan végezhetőek el, az egyengető tárcsák és hengerek csapágyai karbantartás-mentesek, a kapák gyorscserélős rendszerűek. Az eXtra STEEL line technológia a gépeknek nagyfokú szilárdságot és hosszú hasznos élettartamot garantál, valamint a Digger lazítók esetében is érvényes a gyártó két éves garanciája.

Kérdése van? – Lépjen velünk kapcsolatba!