EU homologizáció a Farmetnél

Hosszú és bonyolult eljárás után a Farmet gyár megszerezte a gyártási programban szereplő termékei többségére a 167/2013-as EU direktíva szerinti homologizációt.

Ez a homologizáció lehetővé teszi az EU valamennyi országában, hogy a közúti közlekedéshez szükséges műszaki engedélyeket könnyebben megszerezzék. A mezőgazdasági gép gyártók között a Farmet az egyik első, amely ezt elérte.

A homologizáció elismeri a termékek magas minőségét és a gyártó magas szintű felelősségvállalását. A Farmet rendkívül jól képzett munkaerővel és fejlett, modern műszaki és technológiai eljárásokkal, eszközökkel, létesítményekkel rendelkezik. A gyár ISO 9001:2015 szerinti minőségbiztosítási rendszernek megfelelően működik és a műszaki dokumentációk teljes mértékben megfelelnek az EU szabályozásnak. Az EU homologizáció megszerzése a gyártó fontos prioritása volt.

Az EU homologizációs eljárás a szállítótengellyel rendelkező (félig függesztett) gépekre vonatkozik. A függesztett munkagépekkel kapcsolatos szabályozás továbbra is nemzeti hatáskörben marad.

Az EU homologizációnak való megfelelés a gépspecifikáció összeállítása és a rendelés során kiválasztható. Az ennek megfelelő gépek automatikusan COC dokumentumot (Certificate of Conformity) kapnak kiszállításukkor.

A COC dokumentum alapján az EU valamennyi tagállamának hatóságai kiállíthatják a közúti közlekedésben való részvételhez szükséges műszaki engedélyeket és egyéb dokumentumokat. A kiállított dokumentum engedélyezi a közúti közlekedésben való részvételt abban az országban, ahol a gépet regisztrálták. Ez kiváltja a munka- és költségigényes helyi engedélyeztetési eljárást a félig függesztett gépeknél.

Amennyiben a gépet határ menti régiókban is használják és országhatár átlépésre is szükség van, a COC nyilatkozat használható a speciális járműként történő regisztrációhoz. A felhatalmazott hatóságok regisztrálják a gépet és kiállítják a forgalmi engedélyt, illetve kiadják a rendszámot – azokban az országokban, ahol ez szükséges.

Az új homologizáció kiegészíti a hagyományos CE (Conformité Européene) konformitás nyilatkozatot, amit továbbra is kiállítanak minden legyártott géphez, mint korábban, és amely igazolja, hogy az adott termék a vizsgálata során megfelelt az előírásoknak és használata biztonságos.

A gépek adattáblája a törvényileg előírt adatokon túl egy QR kódot is tartalmaz. Ezen a QR kódon keresztül elérhetőek a géppel kapcsolatos alapvető információk. Ez felhasználható a gyártóval való egyszerűbb kommunikációra pl. a gépek regisztrálásában, a géppel kapcsolatos garanciális ügyintézésben, vagy az alkatrész megrendelésekkor.Az európai homologizáció egységesíti azokat a műszaki, technikai követelményeket, amelyek az EU egyes tagállamaiban részlegesen eltérnek egymástól. Talán a legfontosabb egységesítés a 3.500 kg-ot meghaladó tengelyterhelésű munkagépek fékrendszereivel kapcsolatos követelmények. Ezidáig néhány országban, pl. Csehországban is, a 3.000 kg-os tengelyterhelés volt a határ. Ez az egységesítés most lehetővé teszi néhány nagyobb munkagép esetében is a fék nélküli közlekedés lehetőségét a közutakon. Mindazonáltal szükséges figyelembe venni a traktorok esetében a fék nélküli vontatmányokra vonatkozó szabályozásokat is, amely a 3.500 kg-nál akár alacsonyabb is lehet pl. a 200-300 LE-s erőgép tartományban. Ebből adódóan a megfelelő gépspecifikáció összeállításánál a vontató traktor paramétereit is figyelembe kell venni. A közlekedésbiztonság minden körülmény között elsődleges szempont!

Kérdése van? – Lépjen velünk kapcsolatba!