Bemutatjuk a Farmet Fantom PRO kultivátort

A Farmet Fantom PRO egy sokoldalúan használható félig függesztett kultivátor, amelynek szerepe egyre inkább felértékelődik a talajművelés változó trendjeinek tükrében.

A szigorodó vegyszerhasználati szabályok szükségessé teszik a mechanikai gyomirtás egyre intenzívebb alkalmazását, ugyanakkor ennek megvalósításával kapcsolatban igényként merül fel a minimális talajbolygatás, a lehető legsekélyebb művelés és a talajok nedvesség-veszteségének csökkentése. A mechanikai gyomszabályozásra használt eszközökkel szemben elvárásként fogalmazódik meg a nagy mennyiségű növényi maradványban való eltömődés-mentes alkalmazhatóság, a növényi maradványok egyenletes szétterítésének képessége, a megfelelő felszín-egyengető képesség és a művelt talaj visszazárása, tömörítése a nedvességveszteség minimalizálása érdekében.

A Fantom PRO sorozat használható a tarlóhántás, tarlóápolás, magágykészítés munkaműveleteire, kiválóan dolgozik mulcsos, szármaradványos területen, de nagyfokú egyengető képessége révén akár hagyományos technológiában, szántás-elmunkálásra is bevethető.

Lássuk tehát a Fantom PRO felépítését, művelő elemeit, műszaki paramétereit és beállításait. Ez a kultivátor széria jelenleg félig függesztett kivitelben 6,5-12,5 m munkaszélességben érhető el, valamennyi hidraulikusan felcsukható vázzal rendelkezik. Még a legnagyobb munkaszélességű változat is kompakt szállítási méreteket mutat: szállítási szélessége 3.000 mm, hossza 9.640 mm, magassága 3.998 mm.

A traktorral való összekapcsolás Kat 3-as vagy 4-es függesztő tengellyel, 50, vagy 70 mm átmérőjű vonószemmel, vagy K80 vonógolyóval történhet. Az alsó bekötések választása esetén a hidraulikus támasztóláb alapfelszereltség a gépen. A Fantom vonóerő igénye természetesen sok tényező függvénye (talajkötöttség, talajnedvesség-tartalom, domborzati viszonyok, művelési mélység, művelő elemek kopása, stb.), de a 6,5 m-es változat esetén a minimálisan szükséges vonóerőt kb. 270 LE-ben határozhatjuk meg.

A Fantom művelő elemei hátrafelé haladva a következőek. A gép elülső részén találjuk a Flexi-Board simítókat, amelyek elsődleges szerepe a felszín egyengetése. A simítók állítása hidraulikusan történik, így a traktor vezetője menet közben bármikor megváltoztathatja a pozíciójukat. A Flexi-board simítók helyére a vevő igényétől függően vágó tárcsasor is rögzíthető, amely a növényi maradványok aprítását és bekeverését végzi.

A simító vagy tárcsasor mögött kerültek elhelyezésre öt sorban a kultivátor kapák, a kapasorok távolsága 80 cm. A kapák munkamélysége hidraulikusan állítható, akár menet közben is megváltoztatható a traktor fülkéjéből. A kezelő a beállított munkamélységet egy nagyméretű skálán jól láthatja. Az öt soros, hosszú kialakítás miatt a növényi maradványokat a gép kiválóan eloszlatja és egyenletesen elteríti, az eltömődés veszélye nélkül. A problémamentes átáramlást szolgálja a 655 mm-es gerendelymagasság is. A kapaosztás 19 cm, amely lehetővé teszi, hogy a kapák megfelelő intenzitással átdolgozzák a talajszelvényt. A gépre többféle kapasor szerelhető, amelyek között a váltás egyszerűen kivitelezhető a gyorscserélős rögzítés következtében. Különösen a biogazdaságok esetében lehet hasznos a 23 cm szélességű lúdtalp kapák használata, amelyek teljes felületű, egyedülálló gyomirtó hatást fejtenek ki. A Fantom ezekkel szerelve már 4 cm munkamélységtől hatékony munkát végez. A gépet lehetőség van 5 cm szélességű vidia betétes kapákkal is felszerelni, ezekkel maximálisan 18 cm-es munkamélység érhető el.

A megfelelő bekeverés érdekében a kapaszárakon csavart terelőlemezek találhatóak, amelyek a növényi maradványok jelentős részét bekeverik a művelt talajrétegbe. A kapaszárak spirálrugós biztosítással szereltek, a kioldási erő 310 kg. Ez még száraz, kemény, kötött talajviszonyok esetén is kompromisszumok nélküli behúzást eredményez és a kapák a meghatározott munkamélységet pontosan, kiemelkedés nélkül tartják.

A kapasorok mögött csipkés tárcsasor található, amely a kapáktól függetlenül állítható, és amelynek szerepe a felszín egyengetése és a növényi maradványok elterítése. Az egyengető tárcsasor mögött kerül elhelyezésre a visszazáró-tömörítő egység, amely a Fantom PRO esetében lezáró henger, vagy Flexi-board simító és rugós pálcasor is lehet. A hátsó munkavégző egység gyorskapcsolós rendszerrel csatlakozik a géphez, így a különböző művelő elemek közötti váltás egyszerűen elvégezhető.

A gépre ötféle lezáró henger közül választhatjuk ki a művelés jellegének, illetve a talajkörülményeknek leginkább megfelelő változatot. A hengerek talajnyomását hidraulikusan változtathatjuk meg, elérhető akár 1.600 kg-os hidraulikus leszorító erő, amennyiben intenzív visszatömörítésre és rögtörésre van szükség.

Kora tavaszi munkák esetében, magasabb talajnedvesség-tartalom esetén, amikor a lezáró hengerek beragadása miatt a gép nem lenne biztonsággal használható, a hengerek helyére Flexi-board simító és rugós pálcasor is illeszthető. Őszi alapművelés esetén, amikor nem feltétlenül indokolt a talaj lezárása, a Fantom használható lezáró egység nélkül is.

A Fantom PRO szállítótengelye a kapasorok között, az egyengető tárcsasor és a lezáró henger előtt került elhelyezésre. Ez csökkenti a szükséges fordulókör nagyságát a táblavégeken, közúton pedig jobb súlyelosztást és nagyobb stabilitást garantál. A tökéletes talajkövetést – munkaszélességtől függően – 4-8 darab támkerék biztosítja.

A gyártó a Fantom PRO kultivátorok tervezésénél is törekedett arra, hogy a gépek kialakítása kezelőbarát legyen és a lehető legkevesebb karbantartási igényt támassza az üzemeltetés során. Ennek megfelelően a Fantom PRO esetében a munkavégzéshez szükséges valamennyi beállítás hidraulikusan végezhető el, a tárcsák és hengerek csapágyai karbantartás-mentesek, a kapák és a hátsó munkavégző egységek gyorscserélős rendszerűek. Az eXtra STEEL line technológia a gépeknek nagyfokú szilárdságot és hosszú hasznos élettartamot garantál, valamint a Fantom PRO kultivátorok esetében is érvényes a gyártó két éves garanciája.

A Fantom PRO kultivátorokkal kapcsolatban bővebb információt kollégáink nyújtanak:

https://www.farmethungary.com/kapcsolat

Kérdése van? – Lépjen velünk kapcsolatba!