2020-as újítások a Falcon vetőgépeken

A moduláris felépítésű Falcon vetőgépeknél jelentős újításokat, fejlesztéseket hajtott végre a gyártó az idei évben, amelyek egyik része az elektronikát/vezérlést illeti, másik része pedig a gépek szerkezeti felépítését módosítja, teszi még inkább felhasználóbaráttá.
2020.05.12.
2020-as újítások a Falcon vetőgépeken

m1.jpg

A következőkben sorra vesszük ezeket az újításokat. A Falcon adagolóinál a korábban alkalmazott ACCORD rendszer mellett 2020-tól rendelhető az adagolóhengeres kialakítású változat is.

m2.jpg

A különböző vetőmagfélékhez való gyors alkalmazkodást az adagolóhengerek cseréjével valósíthatjuk meg. 4 m munkaszélességig 1 db, 6 m-től alapfelszereltségként 2 db adagolóval szereli fel a gyártó vetőgépeket.

A műtrágya adagolása is változott a Falcon Fert+ gépeknél, mostantól egy csigás műtrágya-adagoló kerül beépítésre, amely a műtrágyának jobban ellenáll. Ennek kapacitása 70-350 kg/ha között változtatható.

m3.jpg

A műtrágya nyitócsoroszlyák felfogatása a szállítókerekek gerendelyéről átkerült az előművelő egység vázára, így amennyiben tárcsásról kultivátoros művelőegységre váltunk, a műtrágyacsoroszlyák rendkívül egyszerűen eltávolíthatóak az előművelő rövidtárcsa szekcióval együtt.

m4.jpg

A tartályból kilépő műtrágyavezető csövek a kialakított gyorscserélő rendszernek köszönhetően, egyben kapcsolhatóak le a gépről, gyorsítva az átállást az egyik technológiáról a másikra.

m5.jpg

Az előművelő egységek (tárcsás, két-, vagy három soros kultivátoros, kombinátor mezős, forgóboronás) közötti gyors váltást az új fejlesztésű gyorscserélős művelőmező-rögzítés biztosítja. A szükséges hidraulika vezetékek is egyben kapcsolhatóak le/fel az egységekkel.

A soronkénti magnyomó-tömörítőkerekek is megújultak: a korábbi küllős megoldást egy oldalirányból teljesen zárt kialakítás váltotta fel, amely garantálja, hogy szármaradványos területen sem akadhat be növényi maradvány a kerekekbe, így megállítva azok forgását. Változott a gép hátulsó részén található rugós pálcasorok rögzítése is, valamint a művelőnyom előjelző kialakítása.

m6.jpg

Hagyományos vetésről a STRIP (sávos) művelésre történő átállás is lényegesen egyszerűbb lett a korábbinál. A vetőcsoroszlyák gerendelye kb. ½ sor távolsággal oldalirányban eltolható, ennek következtében a páratlan sorok pontosan a művelő kapák mögé kerülnek. Ilyenkor a 6 m-es gépnél csak 1 adagoló dolgozik és dupla gabona sortávra történik a vetés, az előművelő egység kapasorai által átdolgozott sávokba.

A Falcon vetőgépek a konkurens márkákhoz képest jelentősen nagyobb szállítókerekekkel szereltek, de 2020-tól az alapfelszereltségként szállított 405/70 R20-as gumizás mellett lehetőség van a gépeket 420/65 R20-as gumizással is rendelni.

A működést ugyan nem befolyásolja, de a gép dizájnja is megújult kissé, tetszetősebb, modernebb lett.

Ami ennél sokkal fontosabb, hogy 2020-tól elérhető a Falcon vetőgépekhez a gyártó saját fejlesztésű, szabadalmaztatott, pneumatikusan működtetett Section Control rendszere, amely egyedülálló a piacon. A vezérlést Müller Elektronika végzi és lehetőség van maximálisan 64 sor vezérelt működtetésére, így 9 m munkaszélességig soronkénti elzárás valósítható meg. A sorok elzárása nem elektromotorokkal történik, hanem rugalmas gumi zárószelepekkel, amelyeket 2 bar nyomással levegő működtet.

m7.jpg

A rendszer főbb előnyös tulajdonságai a következőek: gyors, pontos elzárás; alacsony energia-felhasználás, nagyfokú ellenálló képesség és hosszú élettartam, minimális meghibásodási lehetőség, szükség esetén gyors és olcsó cserélhetőség. A rendszer további előnye, hogy a levegőáramot akkor is fenntartja, amikor a sorok (így a vetőmag útja) el vannak zárva, illetve az adagolómotor(ok) és a sorelzárás elektromosan össze van hangolva. Amennyiben tehát a több elzárt sor miatt kevesebb vetőmagra van szükség, a rendszer az adagolók fordulatszámának csökkentésével redukálja a levegőáramba juttatott vetőmag mennyiségét.

A Section Control rendszer működése itt tekinthető meg:

A Falcon vetőgépek 3-9 m-es munkaszélességig, 4.000/6.000/8.500 literes tartálytérfogattal szállíthatóak.

Bővebb információért keressék kollégáinkat elérhetőségeinken.

Kérdése van? - Lépjen velünk kapcsolatba!